DivčibareINFO logo

Ski staza Crni vrh biće spremna za skijaše za Novu godinu

Staza Crni vrh na Divčibarama juče je svečano otvorena uz puštanje sistema za veštačko osnežavanje. Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović  istakao  je ovom prilikom da je ulaganje u razvoj turizma na  Divčibarama svakako jedan od prioriteta rukovodstva grada.

„Nova gradska vlada je u Divčibare planirala da sledeće godine uloži oko 40 miliona dinara. Svi znamo šta Divčibare znače za Valjevo i šta je značilo za sve nas koji smo provodili ovde i zimske i letnje raspuste tokom prethodnih decenija, dok smo bili deca. Nismo više deca, nećemo više da se igramo, želimo da ozbiljno ulažemo u Divčibare. Ovo je prvi korak, a očekujem da iduće godine bude jedan odlučujući iskorak i da krenemo da Divčibare vratimo na turističku mapu Srbije i rekao bih bivše Jugoslavije, pa i šire na turističku mapu Balkana“, rekao je gradonačelnik na ceremoniji svečanog otvaranja.

Firma „Kej invest nekretnine“ zakupila je ski stazu Crni vrh na Divčibarama na period od 15 godina. Staza poseduje dvosednu žičaru, kapaciteta 1200 skijaša na sat. Po međunarodnoj kategorizaciji staza ima oznaku crvena i namenjena je veštijim skijašima. U opremanju staze, uložena su značajna sredstva i zahvaljujući ulaganju u sistem za veštačko osnežavanje, sezona skijanja će biti produžena.

„Na današnji dan 27. decembra 1925 godine su započete prve aktivnosti na formiranju Divčibara kao turističkog centra. Zato smo u dogovoru sa Gradom kao partnerom izabrali da se to otvori baš na današnji dan. Žao nam je što vremenski uslovi nisu išli na ruku i dozvolili da staza bude pokrivena snegom. Nadamo se da će sledećih dana kada to vremenske prilike budu dozvolile ova staza moći da proradi i da primi prve goste. Ugovor sa gradom kao većinskim partnerom u ovom poslu moglo bi se nazvati kao neko prvo privatno javno partnerstvo sklopljen je početkom ove godine. Uspeli smo da i uprkos raznim tehničkim problemima projekat završimo do kraja.Biće mi drago da nam budete gosti u narednim godinama i pozivam vas da dođete kad god imate vremena, da možda pre dođete na Divčibare, Zlatibor ili Kopaonik, pre nego što se uputite u Francusku ili Italiju. Divčibare je mesto na koje možete da dođete na dan, na vikend, mini ili duži odmor.Danas puštamo i zvanično u rad sistem za veštačko osnežavanje, a verujem da ćemo za nekoliko dana otvoriti i ski stazu“, istakao je vlasnik i direktor firme „Kej“ Miodrag Maksimović.

O značaju Divčibara kao turističke destinacije i strategiji daljeg ulaganja u razvoj turizma direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović pozdravila je ovaj skup i istakla sledeće: „I u trenutku kada se zaista ne samo za turizam Divčibara nego generalno za planinski turizam Srbije dešava izuzetno važna stvar, a to je otvaranje ski staze sa veštačkim osnežavanjem koje će doprineti da se ne samo pojača nego da se produži zimska sezona  na Divčibarama i da Divčibare zaista budu postavljene na ono pravo mesto koje zaslužuju. Kada je zimski turizam u pitanju ja ne bih rekla samo zimski turizam jer Divčibare su zaista takva turistička destinacija koja zaslužuje da bude nazvana destinacijom za čitavu godinu što ona i jeste. Do sada  Divčibare najviše privlače domaće turiste, a ove godine su u prvih deset meseci imale porast od čak 42 posto u broju ostvarenih noćenja, koje su domaći gosti realizovali, a takođe vaučeri su dosta tome doprineli. Veliki broj smeštajnih kapaciteta se prijavio za podelu vaučera, tako da i u narednoj godini očekujemo da se taj trend nastavi i da se više smeštajnih kapaciteta prijavi i da još više naših sugrađana iskoristi i tu mogućnost da kroz vaučere boravi ovde na Divčibarama. Veliko mi je zadovoljstvo što mi je pripala čast da mogu da otvorim jel zvanično ovu stazu ali bih pre toga htela da se zahvalim lokalnoj samoupravi, gradonačelniku što je prepoznao turizam kao izuzetno značajan za ovaj kraj i što ne samo što ulaže veća sredstva već što ulaže veliki napor i energiju da Divčibare zaista postanu ono što stvarno jesu, a to je jedno od najposećenijih mesta za zimski turizam.Takođe moram da naglasim da i javno privatno partnerstvo koje je realizovano na ovoj stazi je odličan primer kako može i kako treba da se radi i ubuduće ne samo na Divčibarama nego i u ostalim turističkim centrima. Koristim ovu priliku da poželim srećan rad i Divčibarima, ovoj stazi i da vas pozovem da uživate u svim ovim snežnim čarolijama koje nam predstoje“, istakla je Labović i proglasila ski stazu zvanično otvorenom.

Gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović i Miodrag Maksimović su svečanim presecanjem vrpce označili početak osvežavanja ski staze Crni vrh.

Otvaranju ski staze prisustvovali su osim Marije Labović, direktorke Turističke organizacije Srbije  i Ljubomir Aksentijević, posebni savetnik potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja  i infrastrukture prof. dr Zorane Mihajlović, Milan Stevanović Piksel, član nadzornog odbora JP „Skijališta Srbije“ kao i mnogi drugi gosti.

Izvor – www.valjevo.rs

Visina snega 0cm
Ski staza Centar – žičara
Ski staza Centar – bebi lift
Ski staza Crni vrh
Crni vrh ski škola i renta
Kamera - Divčibare - SKI resort