DivčibareINFO logo

Divčibare konačno imaju dovoljno vode zahvaljujući investiciji od 2,5 miliona evra

divcibare snimak iz vazduha
Divčibare vodosnabdevanje

Divčibare su dobile novi rezervoar, čime je povećan kapacitet i rešeno pitanje vodosnabdevanja na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja.

Radovi su započeti 2022. godine, a sredstva od 2,5 miliona evra su obezbeđena posredstvom Kancelarije za javna ulaganja.

Nove bušotine rešile višedecenijski problem nedostatka vode

Član Gradskog veća, Vladimir Blagojević, podseća da je vodosnabdevanje na Divčibarama decenijama bilo otežano, naročito tokom zimske sezone i praznika, kada ovo turističko mesto beleži veću posetu gostiju.

Sada su, prema njegovim rečima, na sistem vodosnabdevanja priključene dve nove bušotine, jedna kod Hotela “Pepa” i druga kod odmarališta “Stevan Filipović”. Voda koja iz njih dolazi sa dubine od 80 metara je čistija i kvalitetnija od jezerske, koja se prikuplja od atmosferskih padavina i sliva površinskih rečica, i koja je do sada obezbeđivala najveće količine potrebne za vodosnabdevanje Divčibara.

Dovoljno vode i prilikom maksimalne posete gostiju

Novi sistem vodosnabdevanja je testiran tokom prvomajskih praznika, kada su smeštajni kapaciteti bili maksimalno popunjeni.

  • Doživeli smo prijatno iznenađenje, jer je na Divčibarama, koje su tada bile prepune gostiju, potrošnja bila preko 15 litara u sekundi. Ono što je bitno, jeste da smo sve vreme imali pun rezervoar. Ranije je fabrika radila sa 10 litara u sekundi sa jezera, što je značilo da je rezervoar bio faktički protočan, a visinske zone na planini nisu imale vodu. Stavljanjem dve bušotine u funkciju imali smo, pri maksimalnoj poseti, dovoljne količine vode – objašnjava direktor valjevskog “Vodovoda” Ivan Filipović i dodaje da će novi kapaciteti rezervoara biti dovoljni i za proširenje turističkih i smeštajnih kapaciteta na Divčibarama.

Divčibarska voda i dalje za tehničku upotrebu

Prema njegovim rečima, pošto je ceo sistem još u probnom radu, na snazi ostaje preporuka iz septembra 2022. godine da se voda na Divčibarama ne preporučuje za piće zbog fizičko-hemijske neispravnosti.

  • Trenutno ispitujemo vodovodnu mrežu i voda je u skladu sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode u internim analizama JKP “Vodovod” koje se obavljaju svakodnevno na nekoliko tačaka na mreži. Dok ne podesimo sve parametre odnosa sirovih voda koje se mešaju, ostaje preporuka koja je trenutno na snazi. Nakon što iz Zavoda za javno zdravlje stigne potvrda analize vode promenićemo preporuku o čemu ćemo obavestiti potrošače – kaže Filipović.

Na Divčibarama će, uz to, stalno biti prisutna ekipa preduzeća od 12 zaposlenih koja će se starati o kompletnom sistemu vodosnabdevanja ovog turističkog centra.

Visina snega 0cm
Ski staza Centar – žičara
Ski staza Centar – bebi lift
Ski staza Crni vrh
Crni vrh ski škola i renta
Kamera - Divčibare - SKI resort